Projekt „MORENEC“

Projekt „MORENEC“

Znanstveni projekt „Modeli odgovora na odgojno-obrazovne potrebe djece izložene riziku socijalne isključenosti u ustanovama ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja/MORENEC“ http://morenec.ufzg.hr/ financira Hrvatska zaklada za znanost. Projekt je usmjeren na razvoj kvalitete odgoja i obrazovanja djece rane i predškolske dobi, poglavito imajući u vidu odgojno-obrazovne potrebe djece izložene riziku socijalne isključenosti.

Socijalna isključenost djece u ranoj i predškolskoj dobi obuhvaća multidimenzionalni konstrukt koji uključuje ekonomske, socijalne, kulturne, zdravstvene i druge aspekte nepovoljnosti i deprivacije koji pojedinačno ili u kombinaciji mogu imati nepovoljan utjecaj na razvoj djeteta.
Opći cilj projekta je doprinijeti sistematizaciji postojećih i kreiranju novih znanstveno utemeljenih spoznaja o etiološkim, fenomenološkim i intervencijskim aspektima rizika socijalne isključenosti djece rane i predškolske dobi, kao temeljima planiranja, razvoja i evaluacije učinkovitosti odgojnoobrazovnih metoda, strategija i programa usmjerenih obiteljima i djeci rane i predškolske dobi.

Uspjeh i kvaliteta projekta ovisi o uključenosti brojnih ustanova ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja i odgojitelja koji u svakodnevnom radu doprinose dobrobiti djece i njihovih obitelji i koji će sudjelujući u projektu pridonijeti obogaćivanju znanstvenih, teorijskih i praktičnih spoznaja o ovom važnom aspektu odgoja i obrazovanja.

Stručni djelatnici Dječjeg vrtića “Radost”, u suradnji sa zainteresiranim roditeljima su aktivni sudionici u provedbi aktivnosti projekta Morenec čiji su osnovni rezultati istraživanja navedeni u posteru.