Sudjelovanje PO Vruljica u likovno-literarnom natječaju Narodnog muzeja Zadar “Božić u mom domu”

Sudjelovanje PO Vruljica u likovno-literarnom natječaju Narodnog muzeja Zadar “Božić u mom domu”

PO Vruljica već tradicionalno sudjeluje na likovnom-literarnom natječaju Narodnog muzeja Zadar “Božić u mom domu”. Raznim likovnim tehnikama djeca su prikazivala običaje u svojim domovima tijekom blagdanskog razdoblja, a vrijedni radovi izloženi su u Edukativnoj dvorani Kneževe palače.

Pedagoška služba Narodnog muzeja Zadar tradicionalno organizira likovno – literarni natječaj „Božić u mom domu”. Natječaj je primjeren svim učenicima/ama u osnovnim i srednjim školama i djeci u dječjim vrtićima s područja grada Zadra i Zadarske županije.

Tema ovogodišnjeg natječaja bio je opis običaja u domu učenika/ca i djece ili u mjestu u kojem žive, a koji se odvijaju u vrijeme priprema za proslavu Božića. Svrha likovno-literarnog natječaja je prikazati tradicijske običaje učenika/ca i djece u vrijeme blagdana Božića i potaknuti ih na razmišljanje o važnosti tih običaja, kao i potrebi očuvanja tradicije u vlastitom domu/mjestu. Također, svrha je prepoznati tradicijske običaje u Zadarskoj županiji s ciljem njihove održivosti i prepoznatljivosti.

Ove godine pristiglo je mnoštvo radova. Žiri u sastavu djelatnika narodnog muzeja (ravnateljica Renata Peroš, pedagoginje Ivona Kovačević i Lucija Sekula, kustosice Ivana Dražić, Snježana Vujčić Karlo i Marija Šarić Ban) procjenjivali su pristigle radove.

U natječaju koji je namijenjen djeci vrtićke dobi sudjelovala su djeca PO Vruljica, skupine “Točkice” i “Zmajići”. Djeca su crtala individualno i grupno koristeći razne likovne tehnike (flomaster, tempere, vodene boje, voštane boje).

Nagradu u kategoriji dječjih vrtića osvojila je djevojčica Elena Paleka iz skupine “Zmajići”, mentorice odgojiteljice Ksenija Medini i Vanja Petrović. Dodjela nagrada bila je 20. prosinca 2022. gdje su dobitnici dobili prigodne nagrade.

Svi pristigli radovi izloženi su u Edukativnoj dvorani Kneževe palače, a izložba je otvorena od 20. prosinca 2022. do 10. siječnja 2023. godine.