Otvorenje izložbe “Otkrivamo muzeje grada Zadra”

Otvorenje izložbe “Otkrivamo muzeje grada Zadra”

17. veljače 2023. godine u maloj izložbenoj dvorani Muzeja antičkog stakla otvorena je izložba “Otkrivamo muzeje grada Zadra”. Izložba je nastala u suradnji Dječjeg vrtića Radost i Muzeja antičkog stakla, a predstavlja plakate nastale u projektu “Muzej”.

Projekt je ostvaren u Dječjem vrtiću Radost, Područni objekt Voštarnica sa skupinom djece Feralići. Voditeljica projekta je odgojiteljica savjetnica Natalija Žorž Brusić.

Ravnateljica Dječjeg vrtića Radost Larisa Pavlović – Petani održala je pozdravnu i uvodnu riječ te zahvalila djeci, sudionicima projekta, roditeljima kao partnerima u projektu te Muzeju antičkog stakla koji je otvorio svoja vrata hvale vrijednoj izložbi, a ponajprije odgojiteljici savjetnici Nataliji Žorž Brusić, koja je kao odgojitelj skupine prepoznala interes djece prema muzejima grada Zadra.

Cilj projekta “Muzej” bio je istražiti s djecom muzeje u gradu Zadru i naći odgovor na pitanje: “Zašto se nešto čuva u muzeju?” Željelo se kod djece razviti kulturu posjećivanja muzeja te ih potaknuti na prihvaćanje uloge motivatora i vodiča u svojoj obitelji. Nakon svakog posjeta muzeju, kod djece se poticalo istraživanje i izražavanje doživljenog te su kroz razne aktivnosti nastali likovni radovi, priče i glazbeno izražavanje doživljenog. Zajedno su se izrađivali plakati koji su predstavljali prikaz muzeja, likovne radove i izjave djece te njihovu uključenost u sam projekt. Za vrijeme trajanja projekta djeca su posjetila Muzej antičkog stakla, Arheološki muzej, Međunarodni centar za podvodnu arheologiju, Muzej iluzija, stalnu izložbu crkvene umjetnosti – Muzej Zlato i srebro grada Zadra, Narodni muzej: Etnološki odjel, Kneževu palaču.

Kroz ovaj projekt, djeca su upoznala muzeje grada Zadra, razvila spoznaje kako planirati posjet muzeju te aktivno usvajala znanja i vještine kroz izražavanje svojih razmišljanja, osjećaja i činjenica u usmenom i likovnom obliku. Ovim projektom ostvarena je suradnja s roditeljima u vidu aktivnog sudjelovanja u organizaciji izložbe i različitim aktivnostima. Posebno je lijepo bilo vidjeti djecu koja su sudjelovala u projektu “Muzej”, a danas su prvašići kako ponosno prezentiraju svoj rad i razmjenjuju svoja iskustva.